Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hárslevelűk délutánja

- Bertalan György, 2023. június 6.

 

A Borsmenta aktuális bortesztjén hárslevelűket kóstoltunk, értékeltünk, vetettünk össze. Minta akadt bőven, a hársban klasszikusnak számító borvidékek mellett egy-két különlegesebb termőhely is felbukkant, és meglepetések is akadtak – szerencsére inkább pozitív értelemben.

Kezdhetném azzal, hogy az ember hársas lény, de nem akarom rögtön a cikk elején borzolni a kedélyeket, úgyhogy ettől eltekintek. Lássuk inkább a száraz tényeket: a hárslevelű a Kárpát-medence ősi szőlőfajtája, származását tekintve a furmint rokonsági körébe tartozik. Leginkább talán Tokaj egyik jellegzetes boraként ismert, aszúk alapanyaga, de csodaszép száraz tételek is készülnek belőle, ennek mintapéldája a Zsirai Pincészet Középhegy dűlőn termett szőlőjéből érlelt hárslevelű. Sokoldalú fajta, hisz egyrészt jó cukorgyűjtő, így édesebb oldalát is megvillanthatja, másrészt a savakkal sem fukarkodik, így a terület fekvésétől, az évjárattól és a borász szándékától függően igencsak eltérő karakterű borok készülhetnek belőle.

A fentieknek megfelelően – klasszikussal élve – a zsűri nehéz helyzetben volt, amikor rangsort kellett felállítani a Borsmenta tesztjére érkezett hárslevelűk között. Szokás szerint a „hivatalos” sorrendtől függetlenül, kizárólag a saját jegyzeteimre hagyatkozva számolok be az élményeimről.

 

Nem mind arany, ami hárs

A fenti címmel véletlenül sem a Polgár Pince aszúsodott szőlőszemekből készített Aranyhárs borára célzok (hisz nem is szerepelt a kóstolón). Az azonban tény, hogy a felsorakoztatott hárslevelűk között akadtak olyanok, amelyek nem lopták be magukat a szívembe, hol ezért, hol azért. Előfordult túlhordózott tétel, ahol a fa mindent (hibákat és erényeket is) elnyomott. Néha a pohárból támadó savakkal találkoztam, és félő, hogy a citrompótló a palackos érlelés során sem fog szépen besimulni a borba. A harmadik hiba az oxidált jegyek megjelenése volt, ami szintén nem olyan jelleg, ami a későbbiekben pozitív irányba fordulhat. Mindezek mellett olyan borral is találkoztam, amelyben hibát ugyan nem fedeztem fel, de a hárslevelű jellegét sem…

 

 Az élet hársabb oldala

Mindenkit, aki estleg azt gondolná, hogy fintorogva és köpködve ültem végig a kóstolót, szeretnék megnyugtatni, hogy szuperélvezhető borok is kerültek a poharakba, sőt, ezekből volt több. Abszolút szubjektív alapon (hogy másként?) a következőket szeretném kiemelni, kóstolásra mindenképpen ajánlani.

Somlói Apátsági Pince hárslevelű 2019

Közép-mély arany színű bor, illatában a fehér szirmú virágok mellett menta érezhető. Alapvetően hűvös, elegáns illatjegyekkel fogad. A bor sűrű, komplex és nagy testtel rendelkezik, az ajkon kellemesen sós ízt hagy. Az alkohol érzékelhetően magas, de nem zavaró, inkább egyensúlyt alkot a testtel. 85 pont

Tóth és Tóth 2019 debrői hárslevelű superior

A debrői hárslevelű fogalom - régebben pozitív, aztán pedig negatív. A Kompolton található Tóth és Tóth Pince a trend visszafordításáért tevékenykedik, méghozzá egészen sikeresen. A kóstolóra három borukat is elküldték, és mindhárom szépen szerepelt, most mégis a száraz hárslevelűt emelném ki ezek közül. A közepesen mély színhez igazi illatkavalkád társul: körte, bodza és édesfűszerek fokozzák az élményt. Ízben egy fokkal szikárabb, de nagyon elegáns tétel, ár-érték arányban a verhetetlenek közé tartozik. 86 pont

Bolyki Meta Tema 2019 – René’s Wine 2022

Az édes hárs kategóriában nálam holtversenyben végzett a fenti két bor. Az Egri borvidéken tevékenykedő Bolykiék hárslevelűje mindenben sok, de a jó értelemben. Magas alkohol, cukor és sav jellemzi, pont ez garantálja, hogy a bor egyensúlyban legyen. Az ízélményt telt, fajtajelleges, friss illat teszi teljessé. A Mátrai borvidékről érkezett bor mélyebb arany színt mutat. Illatában édeskés, trópusi gyümölcsös jegyek fedezhető fel, mentával a háttérben, míg ízben az aszalt sárgabarack viszi a prímet. Mindkét bor az édes ízek kedvelőinek abszolút kedvence lesz. Hogy úgy mondjam, behízelgő. 88 és 88 pont.

 

Örülök annak, hogy a hárslevelű megmutatta sokoldalúságát ezen a kóstolón. Köszönöm a Borsmenta meghívását, tanulságos és élvezetes volt. Legközelebb is megyek okulni.

Az oldal tetejére