A borok világában lépten-nyomon idegen kifejezésekkel találkozunk, akár szőlőfajtákról, akár technológiai eljárásokról vagy eszközökről beszélünk. Az ilyen szavak jelentős része francia eredetű, és néha igencsak kacifántos a kiejtésük.
Az alábbi kis táblázatban - természetesen a teljesség igénye nélkül - felsoroljuk a gyakrabban előforduló francia (és egyéb) kifejezéseket, mellettük feltüntetve a magyar ábécével leírható, az eredetit leginkább megközelítő kiejtéssel.
battonage | batonázs |
cabernet franc | káberné fran |
cabernet sauvignon | káberné szovinyon |
chardonnay | sárdoné |
garnacha | gárnácsá |
grenache | grönás |
merlot | merló |
petit meunier | pöti mönyié |
pétillant naturel (pét-nat) | pétíjan natürel (pét-nát) |
pinot blanc | pino blan |
pinot gris | pino grí |
pinot noir | pino noár |
sauvignon blanc | szovinyon blan |
shiraz | siráz |
sur lie | szür li |
syrah | szürá |
zinfandel | cinfandel |